KATHOLIEKE KATECHISMUS

door HFH Reuvers



DE UITVERKIEZING EN HET BELOOFDE LAND

De bijbel getuigt in het Oude Testament dat God aan de aartsvaders Abraham, Izaak en Jacob een talrijk nageslacht beloofde. De braafste van Jacobs twaalf zonen werd door zijn jaloerse broers verkocht aan een Egyptenaar, maar hij bracht het in Egypte tot onderkoning. Hij verzoende zich met zijn broeders, die vervolgens ook naar Egypte verhuisden. De twaalf stammen van Israël werden echter in Egypte geleidelijk tot slavernij gebracht. Dan krijgt Mozes in een visioen van God de opdracht het volk van Israël terug te brengen naar het beloofde land. Er volgt een tocht van veertig jaar door de woestijn, waarbij de Joden van God de tien geboden ontvangen en door Hem gevoed worden met manna. We zien dat ze herhaaldelijk de moed opgeven en in opstand komen, en zelfs dansen rondom het gouden kalf, maar dat God hen ook steeds weer bijstaat als ze tot inkeer komen. Na afloop van de veertig jaar nemen de Joden het beloofde land van melk en honing in bezit.

Het is dus geen wonder dat de Joden zich het uitverkoren volk noemen. We zullen echter later zien dat deze uitverkiezing vooral betrekking heeft op de Zoon van God, die in hun midden geboren werd. Het beloofde land is een voor-afbeelding van de hemel, en het volk van Israël is een beeld van de gehele mensheid. De tocht door de woestijn verbeeldt onze levensloop, en het manna is het brood des levens dat wij ontvangen in de heilige mis. Dit alles wordt duidelijk in het Nieuwe Testament.

Wanneer nu de Joden Jezus niet erkennen als de verwachte Messias uit het huis van David, en vasthouden aan de exclusiviteit van hun uitverkiezing, ook na het aardse leven van Jezus, dan vergissen ze zich. Hoe kunnen zij Jezus in hun midden hebben gehad, en Hem blijven loochenen?
Ze hebben nu, lang na hun verspreiding, ook geen exclusief recht op het land Israël. Wel hebben ze, net als de Palestijnen en alle mensen, recht op een leven in vrede en veiligheid. We moeten dus gezamenlijk een aanvaardbare oplossing zoeken voor het conflict in het Midden-Oosten.


katechismus


HOME