KATHOLIEKE KATECHISMUS

door HFH Reuvers



DE HEILIGE MIS

De eucharistie werd door Jezus ingesteld tijdens het laatste avondmaal. Zoals we gezien hebben, geeft Jezus zichzelf als het 'brood des levens' en als 'levend water'. In de heilige mis worden zijn kruisoffer en zijn verrijzenis opnieuw tegenwoordig gesteld.

De mis bestaat traditioneel uit twee delen.
In het eerste gedeelte horen wij na de openingsriten lezingen uit de bijbel. De eerste lezing is een stukje uit het Oude Testament. De tweede is uit de brieven of handelingen van de apostelen. De derde is uit het evangelie, de blijde boodschap van Jezus Christus. Op zondagen is er preek. De woorddienst is na het tweede Vaticaans concilie het grootste deel van de zondagsmis geworden. Vóór het concilie was je formeel nog op tijd als je tijdens de afsluitende geloofsbelijdenis in de kerk kwam.
Het tweede gedeelte begint met het bereiden van de gaven, brood en wijn. Dan spreekt de priester over deze gaven de woorden die Jezus tijdens het laatste avondmaal gesproken heeft. Dit is het hoogtepunt van de mis. Na het Onze Vader breekt de priester het brood. De gelovigen herkennen dan in hem Jezus zoals destijds in Emmaüs. Vervolgens ontvangt iedereen een stukje van dit geconsacreerde brood om het te nuttigen. Na de slotriten gaat elk zijns weegs.

Bij de oude tridentijnse mis staat de priester met het gezicht gekeerd naar Onzelieveheer en met de rug naar de gelovigen. Het accent ligt meer op het tweede gedeelte. Alle gebeden en gezangen zijn in het Latijn. De geconsacreerde hostie wordt aan de communiebank ontvangen op de tong. Ik vind deze mis nog mooier dan de nieuwe, maar men moet dan wel voorzorgen treffen opdat de gelovigen niet denken, ten onrechte, dat het hier om magische riten gaat.
Een nadeel van de oude mis is verder dat de gelovigen elkaar niet een hand geven bij de vredeswens. Dat is tegenwoordig wel belangrijk, omdat men in het moderne leven gemakkelijk aan elkaar voorbij loopt.


katechismus


HOME