de kemieke opera

In de Franse tijd heeft Maastricht meer dan ooit van toneel leren houden. De stadsschouwburg (Bonbonnière) trok altijd veel bezoekers. Ook op straat werd veel aan groots opgezet theater gedaan, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een Heiligdomsvaart of Mariacongres.
In de eerste decennia van de twintigste eeuw ging tekenleraar Alfons Olterdissen voor in het organiseren van optochten, straattheater en 'kemieke opera' (opéra comique). Hij combineerde bestaande melodieën met zijn eigen teksten, en schreef het Maastrichts volkslied op muziek van zijn broer Guus. De advocaat Franquinet was ook zo'n duizendpoot die overal in het openbare leven voorging.
Als bekende Maastrichtenaren moeten we voorts noemen: dichter Pierre Kemp, bouwmeester Mathias Soiron, de cellisten Alexander Batta en Joseph Hollman, de kunstenaar Charles Vos en de chemicus Pie Debye (Nobelprijs 1936). Er zijn er natuurlijk nog veel meer die hier genoemd zouden kunnen worden. Sommige anderen heb ik in andere hoofdstukjes genoemd.

nog een plaatje